twitter
“Tu la…org dah suruh hantar awal-awal tak nak….ni la jadinye…..”,tutur ibu tercinta.
Hari itu saya menadah telinga mendengar ‘bebelan’ ibu .bukan bebelan….tapi nasihat dan teguran…
Sebabnye saya terlewat hantar satu borang ni….borang ape?(biarlah rahsia) ..:)….
Ini tidak..name je dah ambik surat brenti skolah tu tapi dia tu pegi sekolah nye lebih daripada yang betul2 sekolah…(sebb komitmen pda jemaah di sekolah sebenarnya)
Alaaa…..ape nak buat ni??ucapan minta maaf ibu tesayang tidak pernah berhenti ku tuturkan…..
Syurga itu di bawah telapak kaki ibu..lagipun salah saya(mengaku ni)..
“angah,ibu marah ke?”,soal saya pada kakak…
“ha!marah lagi tu…siap la kau…hihi”,jawab kakakku sambil dia pun tumpang bebel.ishish…
Ibu,mak,umi,ming,mama,mami…walau ape pun yg kita panggil dekat ibu kita,dia tetap insan teristimewa….istimewa kerana dialah insan yang telah banyak berkorban…bertarung nyawa untuk melahirkan dan membesarkan kita.
“Tu kat dapur ibu dah masak pengat pisang,pegi la makan….”
Ha!oh!!makanann kegemaran…tak jumpe kat nilai ni wei….
Tengok,tengah2 marah kita pun ibu kita tak penah benci kita sebb marah dia untuk pastikan kita berjaya dunia akhirat…mase tu rasa bahagia sangt(bhgia?)…erm..bhagia sebab saya telah melihat ibu dan bapa saya sebgai insan PENTING dalam hidup saya selepas ALLAH dan Rasul.kasih sayang mereka begitu terasa …..
cubalah kita fikir,layakkah kita nak mendamba kononnya cinta kekasih yang belum halal bagi kita……padahal,di mana kedudukan ibu bapa kita dalam hidup kita?suatu saat kita pun akan ada keluarga sendiri,tapi ikatan darah dengan mereka takkan penah putus sampai hati kiamat sekalipun…

jelas di dalam Firman ALLAH S.W.T yang bermaksud:
“Dan Kami perintahkan kepada manusia (agar berbuat baik) kepada kedua orang tuanya.Ibunya telah mengandungkannya dalam keadaan lemah yang bertambah-tambah,dan menyapihnya dalam usia dua tahun.Bersyukurlah kepada-Ku dan kepada kedua orang tuamu.Hanya kepada Aku kembalimu.”
(surah Luqman ayat:14)

Kisah yang berlaku di atas tu hanya kisah kecil je….marah2 manja seorang ibu…
Tapi kalau semua benda atau pekara yang berlaku pada kita dipandang dan dinilai dengan bijaksana,kita sebenarnya bermuhasabah diri…ye,muhasabah diri untuk membawa diri ke arah lebih baik.
Hari ini mungkin kita seorang anak yang soleh@solehah...tapi esok?minggu depan?bulan depan dan seterusnya??
Ya allah….perteguhkan iman dan taqwa dalam diri kami….(doa itu senjata mukmin)
Pakat2 la kito doa kepada ALLAH agar sentiasa dikekalkan kebaikan dalam diri dan dijauhkan daripada berbuat dosa dan maksiat.
Buat ibu,anakmu memohon maaf kalau sepanjang keberadaan anakmu ini banyak menyusahkan bonda…….anakmu ini akan cuba untuk jadi anak soleh@solehah dunia akhirat.
Sayangi dan jagailah ibu bapa kita selama mereka masih ada.kerana andai mereka pergi,tiada ganti yang selayaknya….
Kisah ini bukan untuk tatapan atau dengan niat berbangga(nauzubillah),tetapi sedikit nasihat,luahan dan teguran buat diri saya yang lalai …..ambillah sebanyak mana pengajaran yang boleh diambil…

Sayang ibu ayah dunia akhirat….

Nur syahid

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...